Български Български   Български Italiano


Полезни съвети

Тук ще се постараем да ви дадем съвет какво трябва да знаете при покупка на автомобил, мотор или техника от Италия.

Търсене на кола.
* Не трябва да ви притеснява дали ще купите кола от фирма или частно лице защото законите в Италия са строго регламентирани и трудно можете да бъдете излъгани.
* Можете да избирате коли от многото сайтове за частни обяви, от авто салони или от частни лица.
* Това че сте си харесали кола днес не означава че след един час колата вече няма да е продадена на друг.
* В повечето случай италианците са коректни, след като говорите с продавача и се разберете да ви запази колата за срок от един ден, той ще го направи. Независимо дали ще му се обадят и други клиенти. Но имайте предвид че не само вие разглеждате тези обяви, от наш опит можем да ви кажем че в зависимост от обявата за няколко часа на продавача може да се обадят над 50 клиента. Така че след като сте видяли колата не означава че тя ще ви чака.Запазване на кола.
* След като сте си харесали кола и сте се разбрали с продавача, задължително той ще ви иска 50% капаро, платете му и искайте някаква бележка че сте му дали тези пари за тази кола.
* Задължително се разберете с продавача дили таксите по отписването на колата ще са за ваша или негова сметка. Често пъти продавачите са съгласни таксите да са за тяхна сметка.
* Разгледайте хубаво колата, желателно е да я снимате. Случвало ни се е да капарираме кола и когато отидем на следващият ден да я вземем установяваме че акомулатора е сменен, CD е свалело или сменено, някой път източват горивото. За това е хубаво преди да дадете капарото да споменете на продавача че плащате за колата с тези неща по нея.
* Попитайте продавача дали колата няма запор, защото ако продавача дължи някакви данъци на държавата той няма да може да отпише колата. Това в повечето случай се разбира когато отидете да отписвате колата в някоя агенция.
* И най важното...задължително се пазарете за цената, имали сме случай в който при обявена цена сме взимали колата с 20-30% отстъпка.

Отписване на кола.
* Отписването на кола става лесно, в повечето случай продавачите сами си отписват колата...ако е авто салон там на 100% те си отписват колата и оформят документите.
* Задължително споменете на продавача при отписване да кажат че колата се отписва за износ за Европейският съюз, защото има вероятност ако не споменете това колата да се отпише за Италия и тогава вече тази кола не може да бъде изнесена извин Италия.
* Ако вие ще отписвате сами колата трябва да знаете следното:
1. Взимате документите и регистрационните номера на колата.
2. Отивате в първата агенция и казвате че искате да отпишете колата за Европейският съюз / демулационе пер експортационе комунидат еуропеа /.
3. Задължително регистрационните номера остават в агенцията.
4. Отписването / демулирането / струва между 100 - 180 евро. В различните градове и области цените за отписването са различни. По някога в един град цената е 100 евро а в съседният град цената е 130 евро.
5. Отписването може да се извърши не само в градът в който е колата, можете да отпишете колата във всеки град.
6. След като агенцията отпише колата тя взима номерата и ви дават нов талон на колата с който можете да изнесете колата извън Италия.
7. Имайте предвид че след като отпишете колата тази кола вече не може да се предвижва на собствен ход а само със специлизиран транспор с автовоз.
8. След като отпишете колата може да си извадите временни / транзитни / номера и да си направите застраховка на колата, но с тези номера можете да се движите само в Италия. С тези номера нямате право да се движите извън Италия.

Какво никога не трябва да правите.
* Никога не изпращайте пари на непознати хора, особено ако превода трябва да е по Western Union или MoneyGram.
* Никога не купувайте или плащайте за кола която не сте видели или някой друг ваш познат не е видял.
* Никога не давайте цялата сума като капаро на продавача, не зависимо дали е частен продавач или автосалон...освен ако нямате доверие или познавате този продавач.